Spotkanie podsumowujące w Turcji
Końcowe spotkanie międzynarodowe miało miejsce w miejscowości Foca-Izmir w Turcji w dniach od 17 do 19 czerwca 2019 roku. Gospodarzem była Szkoła Podstawowa Bedia Midilli. Uczestnicy spotkania: Nurhayat Aksoy (Turcja), Maja Sokac i Miryana Torer (Chorwacja), Maria Ianni i Fina Lidestri (Włochy), Mateusz Graczyk i Maria Maćkowiak (Polska), Mirela Mazilu i Bobric Petronela (Rumunia).
W tych dniach mieliśmy spotkania i zaopiniowaliśmy ostatnie raporty. Wszystkie aktywności i zobowiązania zostały wykonane zgodnie z projektem.
Każdy kraj przedstawił wyniki badań pierwszych (na początku projektu) i drugich (na koniec projektu) BMI uczniów. Zgodnie z wynikami projekt osiągnął swój cel, bo uczniowie zmielili swoje preferencje. Mają teraz tendencję do odstawienia niezdrowego jedzenia i picia na rzecz bardziej zdrowych.
Podzieliliśmy się doświadczeniami i pracami na platformie etwinning i koordynator zlecił partnerom dokończenie prac na platformie.
Przygotowaliśmy wspólnie kwestionariusze główne ankiet dla nauczycieli i uczniów, którzy brali udział w działaniach związanych z uczeniem się, nauczaniem i szkoleniami. Te ankiety mają na celu zbadanie czy projekt będzie sukcesem czy nie. Nauczyciele od razu wypełnili ankiety i wysłali je również do uczniów do uzupełnienia.
W maju w Polsce przygotowywaliśmy komiks „Healthy Man”. Od maja do czerwca partnerzy tłumaczyli komiksy na swoje języki i przywieźli je przygotowane do opublikowania do Tucji na spotkanie. W czasie międzynarodowego spotkania partnerzy podzielili się książkami komiksowymi między sobą i przedyskutowali styl książki.
W celu rozpowszechnienia naszego projektu i zwiększenia jego wpływu odwiedziliśmy lokalną administrację i daliśmy informacje o szczegółach projektu. Dziennikarz przyszedł do szkoły Bedia Midilli i przeprowadził wywiad o naszych działaniach.
Spotkanie LTT w Polsce
Jak było u nas to wszyscy wiedzą…. Była u nas telewizja, pisały o nas gazety….
Spotkanie LTT w Chorwacji
- W terminie od 3 do 7 grudnia 2018 roku w Zagrzebiu odbyło się trzecie działanie LTT.
Osnovna skola Titusa Brezovackog zorganizowała dla uczniów „Festyn gotowania”. Głównym celem tego działania związanego z uczeniem się, nauczaniem i szkoleniami było nauczenie dzieci zdrowej diety oraz aktywnego stylu życia. Uczniowie uczyli się zdrowego stylu życia poprzez poznawanie i praktykowanie aktywności sportowej, odkrywanie różnych składników pokarmowych i tworzenie z nich przepisów oraz poprzez pracę w międzynarodowych grupach. Uczniowie ćwiczyli też komunikację w języku angielskim.
- Poniedziałek, 3 grudnia. O godzinie 11 goście przyjechali do szkoły podstawowej, gdzie zostali powitani krótkim przemówieniem pani dyrektor Mirjany Torer i występem uczniów. Następnie szkolny koordynator projektu Maja Sokac oprowadziła gości po szkole. Potem pierwsza klasa z Mirą Topic poprowadziła ćwiczenia gimnastyczne „Exercise is wise”, a trzecia klasa ze Snjezaną Krezo – naukę języka chorwackiego „Let’s learn Croatian”. Po lunchu odbyła się wycieczka z przewodnikiem po centrum Zagrzebia i wizyta w Muzeum Iluzji. Po wycieczce uczniowie pojechali do goszczących rodzin chorwackich na zdrowy i tradycyjny posiłek.
- Wtorek, 4 grudnia. Drugiego dnia goście odwiedzili jezioro Jarun i klub kajakowy „Jarun”. Rozpowszechnialiśmy tam swoje projekty. Opowiedzieliśmy o naszym projekcie „Healthy foods happy moods”, a klub kajakowy przedstawił swój projekt Erasmus+ „Kajakarstwo zdrowotna korzyść – aktywne dzieciństwo”. Po krótkim wprowadzeniu przez trenerów klubu uczniowie mieli okazję ćwiczenia kajakarstwa. Następnie odbyły się zajęcia w szkole. Każdy kraj przedstawił swoje tradycyjne świąteczne desery i wszyscy mieli możliwość skosztować rumuńskiego, tureckiego i polskiego deseru. Po prezentacjach uczniowie brali udział w ćwiczeniu „Lets’s cook Healthy Croatian” prowadzonym przez Sandę Mijalić. Uczniowie w grupach wykonywali zdrowe desery, smoothie i herbaty. Następnie w czasie szkolnego świątecznego jarmarku uczniowie z każdego kraju sprzedawali swoje produkty rodzinom oraz innym gościom, którzy chcieli charytatywnie wesprzeć biedne rodziny ze Szkoły Podstawowej im. Titusa Brezovackiego. Po świątecznym jarmarku uczniowie pojechali do goszczących rodzin.
- Środa, 5 grudnia. Trzeciego dnia odwiedziliśmy górę Medvednica – miejsce, gdzie mieszkańcy Zagrzebia uwielbiają spędzać wolny czas w weekendy. Tam właśnie uczniowie ćwiczyli na świeżym powietrzu oraz wędrowali. Wycieczkę górską i zimowe zabawy poprowadziła nauczycielka Mira Topić. Po wycieczce uczniowie pojechali do rodzin goszczących zjeść kolację oraz spędzić wolny czas z chorwackimi dziećmi.
- Czwartek, 6 grudnia. Czwartego dnia pojechaliśmy na wycieczkę do Zagorje, aby poznać pod względem kultury i żywienia północno-zachodni region Chorwacji. Odwiedziliśmy Old Village Museum, gdzie uczniowie uczyli się jak upiec chleb. Następnie w restauracji Gresna Gorica mieliśmy tradycyjny lunch z naturalnych produktów. Odwiedziliśmy też muzeum Krapina Neanderthal. W drodze powrotnej uczniowie skorzystali z basenu w Krapinske Toplica.
- Piątek, 7 grudnia. Ostatniego dnia zorganizowany został Festyn Gotowania, którym koordynowała Maja Sokać. Uczniowie zostali podzieleni na międzynarodowe zespoły i dostali trzy zadania. Pierwszym z nich było smoothie, a pracami nad tym koordynowała Sanda Mijalić. Uczniowie wybierali składniki, przygotowywali przepisy i nadawali nazwy daniom. Następnie o każdym z dań opowiadali jury. W jury zasiadały pani Ayla Bayram (dyrektor szkoły tureckiej), Diana Mihok (szkolny lekarz), Mirjana Torer (dyrektor szkoły), Nurhayat Aksoy (koordynator projektu) i Suzana Peh (szkolny logopeda). Jury decydowało o zwycięstwie według następujących kategorii: wyjaśnienie korzyści ze składników w przepisie, prezentacja werbalna i estetyczna, oraz oczywiście smak potrawy.
Pierwsza część konkursu była relacjonowana na żywo przez Poranny Show Programu 1 Chorwackiej Telewizji Narodowej „Dzień dobry Chorwacjo”. Po pierwszej konkurencji nastąpiły kolejne zadania: zdrowy lunch, prowadzone przez Mirę Topić i słodka konkurencja, prowadzona przez Snjeżanę Krezo. Wytypowane zostały trzy zwycięskie drużyny i każdy uczeń ze zwycięskiej drużyny dostał mały upominek. Po festiwalu zostały rozdane certyfikaty i prezenty. Wieczorem Maja Sokać zabrała gości na „Musical Słodkie baśnie” w Kraś Industry.
- Koordynatorzy projektu dyskutowali nad sposobami zmiany diety uczniów w czasie projektu. W Szkole Podstawowej im. Titusa Brezowackiego temat zdrowego stylu życia i gotowania będzie kontynuowany poprzez nadprogramowe zajęcia szkolne. Wiele szkół zdeklarowało, że podejmie takie same kroki. Koordynatorzy rozmawiali też na tematy działania LTT w Polsce i założeń dokumentu Europass.
Spotkanie LTT w Rumunii
W terminie 21-25 maja 2018 w Suczawie odbyło się drugie działanie LTT.
Uczestnicy: Nurhayat Aksoy, Embre Bozkurt, Mateusz Graczyk, Maria Maćkowiak, Mirela Mazilu, Maja Sokac, Mira Topic, Maria Ianni, Giuseppina Maria Ausilia Capitummino.
Uczniowie mieszkali z nauczycielami w hotelu (poza grupą polską, której uczestnicy spali w apartamencie), a na obiady gościli u rumuńskich rodzin, dzięki czemu mogli poznać tradycyjne jedzenie i rozwinąć zdrowy styl życia.
W tym czasie odbyły się dwa spotkania projektowe. Przedyskutowaliśmy problemy w ciągu projektu: uczniowie z Polski byli w wieku 11-13 lat, w tym wieku mają inne myślenie i potrzebują innych rodzajów aktywności; wszyscy partnerzy powinni szanować decyzje podjęte w celu osiągnięcia celów projektu; powinniśmy przebywać w jednym hotelu, dla lepszej komunikacji/socjalizacji wśród uczniów i nauczycieli. Rozmawialiśmy też o Europass Mobility Document, Mobility Tool, datach działań związanych z uczeniem się, nauczaniem i szkoleniami (zmieniliśmy datę działania w Chorwacji na 3-7.12.2018 i datę końcowego spotkania w Foca na 17-19.06.2018, próbowaliśmy zmienić datę działania LTT w Polsce, ale na razie nie podjęliśmy decyzji). Nasz projekt na platformie eTwinning został zatwierdzony, ale nie mogliśmy nic udostępniać ze względu na zmiany na platformie. Uznaliśmy, że potrzebujemy kursu na temat projektów eTwinning i w czasie lata uaktualnimy projektowy twinspace. Tak jak jest napisane we wniosku, kraj goszczący jest odpowiedzialny za zorganizowanie transferu z lotniska do hotelu i szkoły i z powrotem.
Poniedziałek, 21 maja. Rano odbyło się oficjalne przywitanie gości w szkole, poranna rozgrzewka, program artystyczny i zwiedzanie szkoły. Potem goście przedstawili filmy o organicznym ogrodnictwie, ich szkołach, miastach, krajach. Po południu odwiedziliśmy Bank Genetyczny i stację meteorologiczną w Suczawie. Uczniowie spędzili wartościowy czas z rumuńskimi rodzinami w poniedziałek (wszyscy), wtorek (wszyscy) i piątek (uczniowie z Włoch i Turcji).
Wtorek, 22 maja. Po porannej rozgrzewce w szkole uczniowie mieli 2 zajęcia: tworzyli książki „Jabłko od nasiona do owocu” i plakaty „Co roślina potrzebuje do wzrostu?”. Potem odwiedziliśmy ratusz, prefekturę, radę powiatu i spotkaliśmy się z wiceburmistrzem, panem Lucian Harsovschi i prefekt Suczawy, panią Mirelą Adomnicai i innymi lokalnymi władzami. Podczas spotkania rozmawialiśmy o tym, jak oni wspierają edukację w Suczawie i wymieniliśmy się upominkami. Po południu odwiedziliśmy muzeum historyczne, twierdzę miasta i spacerowaliśmy przez miasto.
Koordynatorzy mieli krótkie spotkanie projektowe. Próbowali zdecydować o zmianie dat działań LTT w Chorwacji i Polsce. Rozmawialiśmy też o uzupełnianiu Mobility Tool i o tym jak dostać Europass Mobility Document.
Środa, 23 maja. Tego dnia była pierwsza wycieczkę. Odwiedziliśmy Consuc Bucovina Factory, gdzie woda i soki są butelkowane. Specjalista wyjaśnił cały proces technologiczny. Potem zobaczyliśmy organiczny ogród w Plopeni. Dowiedzieliśmy się o wszystkich aktywnościach, które przeprowadzili uczniowie rumuńscy z nauczycielami przy pomocy gospodarza, aby stworzyć piękny organiczny ogród i szklarnię. Po obiedzie, cała grupa dzieci razem się bawiła na dworze, a nauczyciele mieli krótkie spotkanie projektowe.
Czwartek, 24 maja. Cały dzień spędziliśmy na wycieczce do Gura Humorului i Vama, aby zwiedzić zabytki i spróbować bukowińskiej kuchni, jako dobry sposób na wymianę międzykulturową. Odwidziliśmy szklarnie w Mitoc, jedyne miejsce w regionie, gdzie produkowane są organiczne warzywa. Gospodarz opowiedział o wzroście organicznych warzyw od nasiona do owoców, jak się nimi opiekuje bez użycia pestycydów i o swoim udanym biznesie. Następnie pojechaliśmy do Egg Museum w Vamie, gdzie Letitia Orsivschi, ludowa artystka uczyła nas jak malować jajka tradycyjną metodą. Odwiedziliśmy Voronet Monastery, UNESCO World Patrimony. Lunch mieliśmy w „Home in Bucovina”. Uczniowie ubrani w fartuchy i czapki z logiem projektu przygotowali tradycyjne danie i zrobili zdrową warzywną sałatkę. Potem odwiedziliśmy farmę, owczarnię i szklarnię. Pojechaliśmy do parku rozrywki, żeby spalić kalorie. Tam spędziliśmy 2 godziny na ćwiczeniach i zabawie. Na koniec, wieczorem wszyscy uczniowie, nauczyciele i kilkoro rumuńskich rodziców mieli wspólny uroczysty obiad, co pozwoliło dzielić poczucie wspólnoty. Podzieliliśmy się doświadczeniami, skosztowaliśmy tradycyjnych potraw, tańczyliśmy i bawiliśmy się razem jak jedna wielka rodzina.
Piątek, 25 maja. Ostatni dzień był przeznaczony na konferencję „European Values in Education for Health” i oficjalną ceremonię pożegnania z rozdaniem certyfikatów. Potem wszyscy uczniowie mieli sportowe zajęcia – lekcje tańca i pływania.
Ten projekt dan nam możliwość przeżycia cudownego doświadczenia, które pozwoliło stworzyć most międzykulturowy. Ma to też wpływ na uczniów naszych szkół, nie tylko pod względem zdrowego stylu życia, ale też znaczenia znajomości języka angielskiego.
Spotkanie LTT we Włoszech
W terminie 12-16 lutego 2018 w Mazzarino odbyło się pierwsze działanie związane z uczeniem się, nauczaniem i szkoleniami.
Uczestniczyli w nim Nurhayat Aksoy, Ayla Bayram, Elżbieta Gollon-Kołecka, Joanna Strzelecka, Mirela Mazilu, Maja Sokac, Maria Ianni.
Uczniowie mieszkali wraz z nauczycielami w hotelu, a na obiady zostali zaproszeni do włoskich rodzin, dzięki czemu mogli poznać tradycyjne jedzenie i rozwinąć zdrowy styl życia.
Pozniedziałek, 12 lutego. Rano odbyło się spotkanie w szkole, któremu towarzyszyła poranna rozgrzewka i zwiedzanie szkoły. Po południu zwiedzaliśmy Mazzarino z przewodnikiem, który pokazał nam zabytki, kościoły, muzeum. Następnie odwiedziliśmy ratusz, gdzie spotkaliśmy się z lokalnymi władzami. Podczas spotkania wymienione zostały upominki i na koniec dla dzieci zorganizowane zostało szukanie skarbów.
Wtorek, 13 lutego. Rano odbyło się oficjalne powitanie przez panią dyrektor w szkole. Poza tym, włoscy uczniowie przedstawili w języku angielskim tradycyjne jedzenie i zaprezentowali ludowe piosenki i tańce. Po południu odwiedziliśmy fabrykę mleczarką, gdzie można było zobaczyć i spróbować tradycyjnych serów: Pecorino, Tuma i Ricotta.
Środa, 14 lutego.Rano włoscy uczniowie pokazali pozostałym przygotowanie zdrowego menu. Przygotowywane były dania: makaron z brokułami, kurczak z pomidorami i pieprzem, pizza z mąki tumminia, ciasto pomarańczowe bez masła i mleka, płatki z jogurtem. Po każdej prezentacji, jury (złożone z gości i włoskich uczniów) próbowało dania i głosowało. Potem goście pokazali filmy o zdrowym odżywianiu oraz zdjęcia swoich krajów i tradycji. Po południu dla uczniów zostały zorganizowane zawody sportowe.
Tego dnia odbyło się też spotkanie projektowe, na którym omówiliśmy wszystkie nadchodzące aktywności i podzieliliśmy się pomysłami. Włosi stworzyli konta na mediach społecznościowych, Chorwaci utworzyli projektowego bloga, Rumuni otworzyli platformę e-twinning. Kolejną ważną sprawą jest realizacja prezentacji PowerPoint, które muszą być nie dłuższe niż 10 minut i zawierać jedynie najistotniejsze informacje. Ważne jest szanowanie czasu i zasad. Omawialiśmy też akcję „Spacer dla zdrowia”, która ma się odbyć w terminie kwiecień-maj. Uczniowie mają przygotować listę elementów zdrowego stylu życia, najlepsze logo i slogany, które tego dnia pokażą ludziom. Ubrani mają być w białe koszulki i kolorowe czapki. Wszyscy tureccy uczniowie będą mieli białe t-shirty z nadrukowanym logo i kolorowe czapki z logo. Polacy, Rumuni i Włosi zdecydowali się przygotować 20 białych koszulek z logo i 20 papierowych czapek z logo. Poza tym, dzieci przygotują konkurs sloganów. Na końcu kwietnia w wyniku głosowania wybrane zostaną 3 najlepsze slogany, które będą napisane w języku ojczystym uczniów. Ostatnia sprawa dotyczyła działań związanych z uczeniem się, nauczaniem i szkoleniami oraz z końcowym międzynarodowym spotkaniem. Goszczący kraj jest odpowiedzialny za zorganizowanie transferu między lotniskiem a hotelem/szkołą. Goście nie płacą za ten transfer.
Czwartek, 15 lutego. Tego dnia wszyscy uczniowie pojechali zwiedzać Palermo – zobaczyć zabytki i spróbować kuchni śródziemnomorskiej.
Piątek, 16 lutego. Ostatni dzień był przeznaczony na ceremonię oficjalnego pożegnania i rozdania certyfikatów. Następnie wszyscy uczniowie mieli zorganizowane zajęcia sportowe. Po południu zorganizowana została wymiana kulturowa w Piazza Armerina. Z tej okazji odwiedziliśmy Villa Romana del Casale Unesco World Hereditage. Na koniec, wieczorem wszyscy uczniowie, nauczyciele i rodzice włoskich uczniów spotkali się na wspólnym obiedzie.
Spotkanie organizacyjne
Pierwsze międzynarodowe potkanie projektowe odbyło się od 13 do 15 listopada 2017 roku.
Uczestnicy: Nurhayat Aksoy, Ayla Bayram, Elżbieta Gollon Kołecka, Joanna Strzelecka, Mirela Mazilu, Tuca Claudia, Maja Torer, Miryana Torer, Maria Ianni, Fina Lidestri.
W trakcie spotkania omówione zostały działania projektowe i podział obowiązków. Przedyskutowaliśmy możliwe problemy i podzieliliśmy się pomysłami.
Informacje na temat naszej działalności w projekcie ERASMUS+ |
|
Przygotowane przez naszych uczniów prezentacje na temat zdrowego odżywiania
1.1 Prezentacja Damiana i Dominika
1.2 Prezentacja Julii i Anny